Unna Allakas

Katterjåkk – Katterjaure

 

Vuoden 2011 vaellus suunniteltiin tehtäväksi niin, että ensin kuljettaisiin Katterjåkista Unna Allakaksen kautta Ballinvaggiin ja sieltä edelleen Abiskoon.

Hieman arvelutti suunnitellun reitin kulkukelpoisuus varsinkin Katterjåkin ja Unna Allakaksen välillä. Olihan tuolla alueella satanut runsaasti kesäkuun aikana ja seutu on muutoinkin lumista pitkälle kesään.

16
Katterjaure

Hyvin päästiin kumminkin ensimmäinen päivä kulkemaan. Ensimmäiseksi yöksi leiriydyttiin kolmisen kilometriä vielä osaksi jäässä olevan Katterjaurin eteläpuolelle.

17
Jäinen Katterjaure
Katterjaure – Valfojåkka
18
Dossagemvaggi

Toisen päivänä jatkettiin kapuamista ylöspäin pitkin Dossagemvaggia. Maisemat muuttuivat kivisiksi ja kallioisiksi. Kumminkin suhteellisen helppokulkuista maastoa aluksi.

21
Lumista ja jäistä

Noin 1000 metrin korkeudella olevat pikku järvet olivat jäässä. Lisäksi vettä oli runsaasti merkityllä reitillä, joten jouduttiin hieman kiertämään lännemmäksi.

Iltapäivällä oli edessä Valfojåkkan kahluu, joka ennakkotietojen mukaan saattaa joskus olla vaikea. Kartalle BD6 on merkitty kaksikin kahluupaikkaa. Valittiin niistä eteläisin. Se oli myöskin maastoon merkitty selkein merkein.

19
Valfojåkkan kahluu

Kahluun alkuosa oli helpohko huolimatta hyisen kylmästä vedestä. Vettä oli reilusti alle polven. Loppu oli vaikeampi syvänteiden ja voimakkaan virran tehdessä kahlaamisen haastavaksi. Myöskin rannalle nousu oli hankalahko jyrkähkön kallion vuoksi. Onneksi tällä kertaa olivat sauvat mukana helpottamassa ylitystä.

Valfojåkka – Sjangeli

Yö vietettiin Valfojavrin eteläpuolella. Reitti nousi järveltä kohti Sjangelia, josta se laskeutui kohti Unna Allakasta. Hyväkulkuista maastoa. Pari kilometriä ennen Unna Allakasta käännyttiin itään ja laskeuduttiin Abiskojaureen johtavaan laaksoon.

Lähempänä Kamajåkkaa kasvillisuus oli tiheää ja myöskin sääskiä oli runsaasti. Rovvidievvassa otettiin suunta kohti Kungsledeniä ja noustiin takaisin avonaisempiin maisemiin. Yöksi asetuttiin Gieddeortaan lähelle poroerotuspaikkaa. Takana oli vaelluksen pisin päivä n. 25 kilometriä. Ruoka ja uni maistui väsyneille miehille.

Sjangeli – Ballinvaggi
20
Ballinvaggi

Gieddeordassa vietetyn yön jälkeen otettiin suunta kohti Ballinvaggia. Parin kilometrin taivalluksen jälkeen saavuttiin Kungsledenille, jota pitkin kuljettiin Gårddenvarrin ja Siellanjunnin väliseen laaksoon.

Siellanjunnin pohjoisrinteen kautta kuljettiin kohti Tjåmuhasin etelärinnettä ja sieltä edelleen kohti Ballinvaggia. Ballinvaggin mahtavaan laaksoon leiriydyttiin viimeiseksi yöksi.

Ballinvaggi – Abisko

Viimeisen päivän reitti oli helppoa alamäkeä kohti Abiskoa. Tämänkertainen vaellus tarjosi monenlaista maastoa. Alkuosa Katterjauresta Vålfojåkkan seutuville oli haasteellista lumen ja useiden kahluiden vuoksi. Väli Unna Allakaksesta kohti Rovvidievvaa kohti oli tylsähköä alavaa laaksoa. Loppuosa – Ballinvaggin seutu – oli taasen maisemiltaan näyttävämpää.