Makuupussit

Makuupussia valittaessa tärkein tekijä on sen käyttötarkoitus. Retkeilläänkö kesällä vai talvella, yövytäänkö teltassa vai tuvissa vaikuttavat kaikki valintaan. Myöskin painolla on merkitystä, kun pussia kannetaan mukana rinkassa.

Oikea koko on tärkeä asia. Makuupussihan lämpiää ihmisen lämmöllä, joten liian suuresta pussista on pelkästään haittaa. Toisaalta tilaa on oltava sen verran, että kääntyminen pussin sisällä onnistuu. Vetoketjun on hyvä olla sellainen, jonka saa avattua molemmista päistä.

Makuupussien käyttölämpötila määritellään EN 13537 -standardilla, joka ilmoittaa lämpötilat Comfort-, Limit ja Extreme- käyttöalueille. Comfort-arvo on alin lämpötila, jossa ihminen nukkuu täyden yön mukavasti. Limit-arvo ilmoittaa lämpötilan, jossa vielä nukkuu kohtalaisen hyvin läpi yön. Extreme-arvo on lämpötila, jossa makuupussi suojaa vielä jonkin aikaa hypotermialta. Esim. Comfort +7c, Limit +2c, Extreme -13c. Tokihan nuo asteluvut ovat ainoastaan suuntaa antavia. Ihmisten kylmänsietokyky on erittäin yksilöllinen ominaisuus.

Keinokuituinen makuupussi

– painavampi
– tulenarka
– toimii myös kosteana

Untuvamakuupussi

– kevyempi
– kalliimpi
– ei toimi kosteana hyvin
– ei sovi allergiselle

Ennen makuupussiin kömpimistä kannattaa liikkua hieman, jotta saadaan kehon lämpötila nousemaan. On hyvä tuulettaa makuupussi mahdollisimman hyvin aina yön jälkeen. Makuupussi tulee säilyttää joko löysästi pakattuna tai vaatepuussa riippuen.

Olet täällä

Etusivu -> Varusteet -> Makuupussit

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.