Retkikeittimet

Retkikeittimissä on valinnan varaa runsaasti. On kaasulla, spriillä ja bensiinillä toimivia malleja. Lisäksi on vielä monipolttoainekeittimiä, jotka ovat keittimistä kalleimpia. Kaikilla näillä on hyvät ja huonot puolensa. Olipa keitin mikä tahansa se on hyvä koekäyttää aina ennen vaellukselle tai retkelle lähtöä.

Spriikeittimet

Keittimissä ei ole rikkoutuvia osia. Niinpä ne toimivat takuuvarmasti. Ei kovinkaan tehokas. Vesilitran kiehuminen kesäolosuhteissa kestää 8 – 10 minuuttia. Ajallahan ei sinänsä ole merkitystä vaelluksella oltaessa. Pitempi keittoaika kuluttaa luonnollisesti enemmän polttoainetta, mikä tietää lisää painoa kannettavaksi. Ei mahdollisuutta säätää liekkiä portaattomasti, joten hauduttamista vaativien ruokien valmistus on hankalaa. Sopii hyvin retkeilijän ensimmäiseksi keittimeksi.

Kaasukeittimet

Kaasukeittimen hyviin ominaisuuksiin kuuluu mahdollisuus säätää liekkiä. Tämä suo lisää mahdollisuuksia ruoanvalmistukseen retkillä. Kaasu on myöskin siisti vaihtoehto. On myöskin tehokkaampi kuin spriikeitin. Keittimen käyttö on helppoa. Huono puoli on kaasun kulutuksen arviointi ja varsinkin jäljellä oleva kaasun määrän toteaminen. Kaasun kulutuksen voi testata keittelemällä yhden päivän ajan ruoat kotioloissa kuten vaelluksellakin. Punnitsemalla kaasupullo ennen ja jälkeen nähdään päivän kulutus.

Bensiini- ja monipolttoainekeittimet

Nimensä mukaisesti monikäyttöisin retkikeittimistä. Toimii myöskin talvella varmasti. Vaatii huoltamista. Niinpä on retkellä syytä ottaa mukaan jonkinlainen huolto- ja varaosapakkaus. Hyvä valinta mikäli harrastaa vaeltamista talvella ja useissa eri maissa sijaitsevissa kohteissa. Bensiiniä on yleensä saatavilla joka puolella maailmaa.

Risukeittimet

Risukeitin, jota myös käpykeittimeksi kutsutaan on nykyaikainen versio nuotiosta. Kuten nimestäkin voi päätellä käytetään polttoaineena risuja, käpyjä tai muuta vastaavaa palavaa materiaalia. On ekologinen ja tunnelmallinen (savunhaju) vaihtoehto. Polttettavaa puuta on saatavilla metsäisillä alueilla runsaasti. Avotuntureilla voi olla hankalampi löytää kuivaa palavaa ainesta. Halpa, jos valmistaa itse. Eräs teko-ohje on grammarin sivuilla.

Olet täällä

Etusivu -> Varusteet -> Retkikeittimet

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.