Rinkat

Kunnollinen rinkka yksi tärkeimmistä vaeltajan varusteista. On olemassa kaksi eri vaihtoehtoa. Suositumpi malli aikaisemmin on ollut putkirinkka. Putkirinkassa on ulkoinen, alumiiniputkesta tehty tukirakenne. Putkirinkka on yleensä tilava ja se helppo pakata. Huono puoli putkirinkoissa on niiden paino. Malli soveltuu hyvin suurten taakkojen kantamiseen, joten ne soveltuvat hyvin pitemmille vaelluksille varsinkin avonaisessa maastossa.

Toinen vaihtoehto on anatominen rinkka, jossa jäykät tukilistat on sijoitettu selkäosan pehmikkeiden sisälle. Rinkka noudattaa selän luonnollisia muotoja ja lisäksi painopiste tulee siinä lähemmäksi vartaloa. Tämä onkin lämpimällä säällä anatomisen rinkan heikkous. Selkä on nopeasti läpimärkä hiestä. Anatominen rinkka sopii hyvin hiihtoretkille sekä vaelluksille, joilla kiipeillään ja kuljetaan hankalissa maastoissa. Painoltaan tällainen malli on putkirinkkaa kevyempi.

Minkäkokoinen rinkka on syytä valita? Kesäisellä päiväretkellä pärjää 10 – 20 litran repulla. Talvisella viikon parin telttavaelluksella puolestaan kantolaitteen tilavuus voi olla jopa 90 – 100 litraa.

Rinkan pakkaaminen
Painavat varusteet pakataan lähimmäksi selkää © Osprey

Periaatteena on pakata raskaimmat tarvikkeet lähelle selkää ylös. Näin saadaan painopistemahdollisimman lähelle kehoa

Yksi hyvä vaihtoehto on pakata rinkan yläosaan alimmaiseksi makuupussi, keskiosaan teltta ja päällimmäiseksi vaatteet ja muut kevyemmät tavarat. Alaosaan voi laittaa ruoanvalmistusvälineet ja muonat.

Pakkaamisessa kannatta hyödyntää pakkauspusseja. Kuivapusseilla tavarat pysyvät varmasti kuivina. Niiden avulla voi kätevästi jakaa tavarat käyttötarkoituksen mukaan.

Kannattaa sijoittaa helposti saataville tavarat, joille voi olla päivän aikana käyttöä. Esim. sadeasu on syytä olla paikassa, josta sen saa tarvittaessa nopeasti esille.

Olet täällä

Etusivu -> Varusteet -> Rinkat

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.