Rinkat

Kunnollinen rinkka yksi tärkeimmistä vaeltajan varusteista. On olemassa kaksi eri vaihtoehtoa. Suositumpi malli aikaisemmin on ollut putkirinkka. Putkirinkassa on ulkoinen, alumiiniputkesta tehty tukirakenne. Putkirinkka on yleensä tilava ja se helppo pakata. Huono puoli putkirinkoissa on niiden paino. Malli soveltuu hyvin suurten taakkojen kantamiseen, joten ne soveltuvat hyvin pitemmille vaelluksille varsinkin avonaisessa maastossa.

Toinen vaihtoehto on anatominen rinkka, jossa jäykät tukilistat on sijoitettu selkäosan pehmikkeiden sisälle. Rinkka noudattaa selän luonnollisia muotoja ja lisäksi painopiste tulee siinä lähemmäksi vartaloa. Tämä onkin lämpimällä säällä anatomisen rinkan heikkous. Selkä on nopeasti läpimärkä hiestä. Anatominen rinkka sopii hyvin hiihtoretkille sekä vaelluksille, joilla kiipeillään ja kuljetaan hankalissa maastoissa. Painoltaan tällainen malli on putkirinkkaa kevyempi.

Minkäkokoinen rinkka on syytä valita? Oheisessa taulukossa on ohjeelliset rinkan koot erityyppisille vaelluksille sekä miehille, että naisille.

Ihanteelliset rinkkakoot Miehet – litraa Naiset – litraa
Päiväretket kesä 10-20 10-20
Päiväretket talvi 20-30 20-30
Viikonloppuretket/mökkimajoitus 40-50 30-40
1-2 viikon vaellus, mökkimajoitus 50-60 40-50
2-7 vrk:n telttavaellus kesällä 60-70 40-50
2-7 vrk:n telttavaellus talvella 70-80 50-60
7-14 vrk:n telttavaellus kesällä 80-90 50-60
7-14 vrk:n telttavaellus talvella 90-100 60-70
Rinkan pakkaaminen

Periaatteena on pakata raskaimmat tarvikkeet lähelle selkää ylös. Näin saadaan painopiste mahdollisimman lähelle kehoa. Yksi hyvä vaihtoehto on pakata rinkan yläosaan alimmaiseksi makuupussi, keskiosaan teltta ja päällimmäiseksi vaatteet ja muut kevyemmät tavarat. Alaosaan voi laittaa ruoanvalmistusvälineet ja muonat. Kannattaa sijoittaa helposti saataville tavarat, joille voi olla päivän aikana käyttöä. Esim. sadeasu on syytä olla paikassa, josta sen saa tarvittaessa nopeasti esille.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s